22. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls izskanēs no 10. līdz 24. augustam

22. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls izskanēs no 10. līdz 24. augustam

Koris “Latvija” un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais aicina klausītājus kalendāros atzīmēt vienu no vasaras gaidītākajiem akadēmiskās mūzikas festivāliem. 22. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla koncerti izskanēs Rīgā un Liepājā periodā no 10. līdz 24. augustam. Šī gada festivālā tiks akcentētas franču mūzikas pērles, ērģeļmūzika, džeza klasika, kā arī nemainīgas festivāla tradīcijas – jaundarbu koncerts un sadarbība ar Liepājas Simfonisko orķestri.

22. Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu atklās festivāla jaundarbu koncerts diriģenta Māra Sirmā vadībā. Koncertā tiks atskaņoti trīs pasaules pirmatskaņojumi – Valts Pūce jaundarbu raksta Valsts Akadēmiskajam korim “Latvija” un instrumentālās grupas DAGAMBA mūziķiem, Līga Celma-Kursiete skaņdarbu “Dzīvības kokam” radījusi jauktajam korim un stīgu kvartetam, savukārt Vītauta Miškina jaundarbs “Beati immaculati in via” radīts jauktajam korim un stīgu kvintetam. Koncerts notiks 10. augustā Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19.00.

Šī gada Garīgās mūzikas festivāla jaunums ir džeza mūzikas noskaņu klātbūtne. Šī koncerta īpašā viešņa būs dziedātāja Vaniša Gūlda (Vanisha Gould) no Kalifornijas, ASV, kas sadarbībā ar pianistu Tuomo Ūsitalo (Somija) un Latvijas džeza mūziķiem 15. augustā muzicēs Zirgu ielas koncertzālē.

Franču mūzikas dižgariem veltīta programma izskanēs 20. augustā Rīgas Domā. Atzīmēsim franču ērģeļmūzikas pārstāvja Šarla-Marijas Vidora (Charles-Marie Widor) 175. dzimšanas dienu, izpildot viņa pasaulē plaši atskaņoto Mesu, un Fransisa Pulenka 120. gadskārtu – par godu šim notikumam koris “Latvija” atskaņos Pulenka daiļradei īpaši nozīmīgu skaņdarbu “Litānija Melnajai Jaunavai”, kā arī “Dziedājumus svētajam Antonijam no Padujas”. Kā jau franču mūzikas programmai pienākas, arī diriģents būs no Francijas – Loiks Pjērs (Loïc Pierre), savukārt ērģeļu solo uzticēts meistarīgajai Piretai Aidulo (Piret Aidulo) no Igaunijas. Šī gada festivāla vizuālais tēls tapis iedvesmojoties tieši no Francisa Pulenka skaņdarba “Litānija Melnajai Jaunavai”.

Festivāla noslēguma koncertos svinēsim ilglaicīgo kora “Latvija” draudzību ar Liepājas Simfonisko orķestri. Divos koncertos, 23. augustā Liepājā, koncertzālē “Lielais Dzintars” un 24. augustā Rīgas Domā izskanēs niansētais un klausītāju iemīļotais Morisa Diruflē (Maurice Duruflé) Rekviēms, kā arī Imanta Kalniņa Sestā simfonija.

Biļetes pieejamas visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizers/organizer/141