Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” augusta nogalē koncertē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” augusta nogalē koncertē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Jau 27. gadu augustā un septembrī norisinās Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” rīkotais Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls un līdzās tam koris piedalīties nozīmīgos mūzikas un kultūras notikumos Lietuvā un Igaunijā – vērienīgā Baltijas ceļa 35 gadu atceres koncertā Viļņas katedrāles skvērā un Venemuines Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertos Tartu un Pērnavā.

Baltijas ceļa 35. gadadiena Viļņā tiks atzīmēta ar vērienīgu koncertu “Brīvība 650 kilometru garumā” Viļņas katedrāles skvērā, kurā piedalīsies vairāk nekā 200 mākslinieku no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, to skaitā Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, diriģents Mārtiņš Ozoliņš, grupa “Tautumeitas”, Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris, lietuviešu grupa “Happyendless”, igauņu mūziķe Maarja Nutt un citi. Pasākuma organizatori Valsts ansamblis “Lietuva” un Lietuvas Nacionālā filharmonija koncerta programmu veidojuši balstoties idejā par Baltijas valstu muzikālo DNS, mūsdienīgās kompozīcijās savijot pēdējos 35 gados Lietuvā, Latvijā un Igaunijā tapušus kormūzikas, folkmūzikas,  elektroniskās un akadēmiskās mūzikas darbus.  Koncerts notiks Viļņas katedrāles skvērā 23. augustā plkst. 19.00 un tiešraidē to pārraidīs Lietuvas Nacionālā televīzija.

Savukārt 30. augustā šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu un 31. augustā Pērnavā Vanemuines Simfoniskais orķestris atklās 2024/2025 gada koncertsezonu, atskaņojot grandiozo Gustava Mālera 8. simfoniju. 1910. gadā, kad Mālera Astotā simfonija piedzīvoja pirmatskaņojumu, tās piedzimšanā paša komponista kā diriģenta vadībā piedalījās ap 1030 mūziķu, tamdēļ simfonija pazīstama ar apakšvirsrakstu “simfonija tūkstoš mūziķiem” (Sinfonie der Tausend). Tartu un Pērnavā simfoniju izpildīs Vanemuines Simfoniskais orķestris un diriģents Risto Josts, kuriem pievienosies Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, Vanemuines Operas koris, Tartu Universitātes kamerkoris, Tartu zēnu koris un solisti no Igaunijas, Somijas un Islandes. Šie koncerti ir daļa no Eiropas Kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 galvenās programmas.

Starp viesošanos kaimiņvalstīs, 28. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā koris “Latvija” tā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā vadībā atskaņos vienu no nozīmīgākajiem 27. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla koncertiem – “Pirmatskaņojumi. Perts”, kurā pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos jauno latviešu komponistu Krista Auznieka, Edgara Cīruļa un Henrija Poikāna skaņdarbi, kā arī skanēs mūsdienu klasiskās mūzikas igauņu komponista Arvo Perta opusi.

Vairāk par Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” aktualitātēm arī sociālajās platformās Facebook un Instagram.