Apraksts

Valsts Akadēmiskais koris Latvija – viena no staltākajām Latvijas kultūras bākām, kuras muzikālos starus ar silto, instrumentāli niansēto, perfekto vokālo meistarību un īpašo Latvijas koru skaņu pasaule uzlūko par brīnumu – ne velti Baltijas lielāko profesionālo kori regulāri savās koncertprogrammās vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais, direktors – Māris Ošlejs. 2027. gadā Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” atzīmēs savu 85 gadu jubileju.

Kolektīva 50 dziedātāju muzikālā inteliģence un vokālā meistarība to padara par universālu vienību, kas spēj gan gleznot smalkas a cappella gleznas, gan radīt grandioza vēriena balsu simfoniju kopā ar trīskāršu orķestra sastāvu. Koris sadarbojies ar pasaules klases simfoniskajiem orķestriem – Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Berlīnes filharmonisko orķestri, Gustava Mālera kamerorķestri, Izraēlas filharmonisko orķestri, Hamburgas Valsts filharmonisko orķestri, Bavārijas valsts orķestri, Honkongas filharmonisko orķestri, kā arī ar citiem Somijas, Singapūras, Izraēlas, Vācijas, ASV, Igaunijas orķestriem.

Koris uzstājies tādās prestižās pasaules koncertzālēs kā Amsterdamas Concertgebow, Hamburgas Laeiszhalle un Elbas filharmonijā, Lucernas Kultūras un kongresu centrs, Montrē Igora Stravinska koncertzāle, Šanhajas koncertzāle, Singapūras Eslpanādes teātris, Minhenes Gasteig, Esenes koncertzāle, Linkolna centrā un Barišņikova centrā Ņujorkā, Honkongas kultūras centra koncertzālē un citās.

Koris uzstājies ar tādiem izciliem diriģentiem kā Mariss Jansons, Andris Nelsons, Silvēns Kambrelēns, Zubins Meta, Nēme Jervi, Pāvo Jervi, Vladimirs Aškenazi, Saimona Janga, Stīvens Leitons, Jāps van Svēdens, Kents Nagano, Tarmo Peltokoski un citiem.

Piedalījies arī Hyperion, WarnerBrothersHarmoniaMundi, Wergo, Ondine ierakstu kompāniju producētajos ierakstos, kā arī neskaitāmos latviešu, vācu, īru u.c. ārvalstu izdevniecību mūzikas ierakstos.

Koris ir septiņkārtējs Latvijas Lielās Mūzikas balvas laureāts, 2003. gada Ministru kabineta balvas laureāts un 2007. gada Latvijas Kultūras ministrijas gada balvas laureāts. Par kolektīva vienu no augstākajiem starptautiskiem sasniegumiem ir jāatzīmē sadarbība piedaloties koncertos ar Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri tā 125. jubilejas gadā. Šos koncertus diriģēja Mariss Jansons pasaules turnejas ietvaros.

Īpaši izauklēts ir Valsts Akadēmiskā kora Latvija 1998. gadā aizsāktais ikgadējais Garīgās mūzikas festivāls, kur īpašo viesu vidū bijuši tādi pasaulslaveni komponisti kā Arvo Perts, Gija Kančeli, Džons Taveners, Sofija Gubaiduļina, Valentīns Silvestrovs, Džons Raters, Kšištofs Pendereckis un solisti Gidons Krēmers, Maksims Risānovs, Endrjū Steiplz un citi.

Koris ir starptautiski pieprasīta, stabila firmas zīme un akadēmiskā vērtība, kas piedalās operu koncertuzvedumos un vokāli instrumentālu lielformu partitūru atskaņojumos, un atvērts arī novatoriskiem projektiem, no džeza kopmozīciju atskaņojumiem līdz datorspēļu un filmu mūzikas ierakstiem.